Artikujt

Vështirësit në të nxënë

23/12/2014

Çrregullimet e komunikimit Klasifikimi Çrregullimet e gjuhës ekspresive •    Çrregullimi gjuhësor i përzier receptivo-ekspresiv •    Çrregullimi fonologjik •    Belbëzimi Çrregullimet e gjuhës ekspresive Dëmtohet përdorimi komunikues i gjuhës. Individi nuk mund t’i hedhë idetë në fjalë, dëmtohet përzgjedhja e fjalëve, ndërtimi i fjalisë, përifrazimi, tregimi dhe shpjegimi. Fjalori është dukshëm i kufizuar •    Bëhen gabime […]

Ngacmimet në mes të moshatarëve dhe ndikimi negativ i tyre.

23/12/2014

Bullying Ngacmimi, i cili në literaturën ndërkombëtare është i njohur si Bullying, është një dukuri shqetësuese që po zgjon çdo ditë e më shumë interesimin e studiuesve të ndryshëm në mbarë botën. Tashmë nga studime të shumta është bërë e ditur se rastet e ngacmimeve në mes të moshatarëve janë të shpeshta, si dhe ndikimi […]

Dita Botërore e Shëndetit Mendor

23/12/2014

10 tetor 2013 Dita Botërore e Shëndetit Mendor është themeluar në vitin 1992 në sajë të punës së Richard (Dick) Hunter, Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Federatës Botërore për Shëndetin Mendor. Dita Botërore e Shëndetit Mendor ngre ndërgjegjësimin e publikut në lidhje me çështjet e shëndetit mendor.Dita promovon diskutim të hapur të çrregullimeve mendore, dhe […]

Chat

23/12/2014

Të dashur përdorues të ueb faqes nukjevet.net, e kemi kënaqësinë të ju njoftojmë, se ueb faqja jonë, tash e tutje do të ofrojë edhe këshillimin përmes chat-it, i cili do të filloj së shpejti. Ju lutemi përcjelleni rregullisht ueb faqen tonë dhe shpejt do të publikojmë orarin e paraparë për këshillimin e drejtpërdrejt përmes chat-it. […]

Pranimi i vetës

23/12/2014

Në këtë artikull të shkurtër, unë do të doja të diskujtoja mbi cështjen se sa i rëndësishëm është pranimi i vetës dhe se si ju mund të përmirësoni jetën tuaj duke pranuar se kush jeni ju në të vërtet. Pse është vetë pranimi kaq shumë i rëndësishëm? Është aq i rëndësishëm sepse nëse ju nuk […]

Çka rekomandojnë librat?

23/12/2014

Shumë libra rekomandojnë një formulë e cila gjithashtu mund të ju bëjë të mendoni se e gjithë ajo që ju duhet të bëni është të gjeni cila është ajo formulë në mënyrë që ta ndjekni atë, kështu që suksesi është i garantuar. Problemi me këtë ide është që secili nga ne është ndryshe dhe problemet […]

Simptomat më të zakonshme të Vetë-sabotimit

23/12/2014

Cilat janë shenjat dhe simptomat që ju jeni duke sabotuar vetën tuaj? Ju duhet të mendoni për këtë, sepse ju mund edhe të mos jeni të vëdijshëm se ju jeni duke bërë këtë. Natyra e vërtet e kësaj ‘kafshe’ është se ju mund të mendoni se arsyeja që nuk jeni të lumtur apo të suksesshëm […]

Vetë-sabotimi

23/12/2014

Ju keni dëgjuar thënjen se “ ju jeni armiku më i keq i vetës tuaj’’ dhe a ndjeheni ndonjëherë ashtu? Cfarë është prapa vetë-sabotimit dhe per qfare arsyje  ne bëjmë ndonjëherë gjëra që janë në kundërshtim më atë që duam?                                                                                                                                                                                         Ju jeni krejtësisht unikë dhe përgjigjet për arsyet se pse keni sabotuar vetën tuaj mund […]

Identiteti personal

23/12/2014

Cka është identiteti personal? Identiteti personal është mënyra se si ju e shihni vetën dhe është shumë e lidhur me imazhin e vetëvetës. Është shumë me rëndësi për ju sepse kjo do të ketë efekt ne mënyrën se si ju do të ndihëni për vetën tuaj dhe se si do të silleni në situate sfiduese. […]

Ndihu atraktiv/e

23/12/2014

Nëse ju keni vetëbesim të ulët juve ndoshta nuk do të ju pëlqej se si dukeni apo ndiheni joatraktiv. Ky është një lajm i keq për besimin tuaj në vete. Ju duhet të veproni dhe mendoni ndryshe në mënyrë që të ndiheni më atraktiv. Nëse ju keni probleme me vetëbesimin ju mund të keni imazh […]

Seksualiteti në Adoleshencë

23/12/2014

ÇFARE ËSHTË SEKSUALITETI? Nëse mendoni që seksualiteti është vetëm prania e një aparati seksual, gaboheni. Seksualiteti nuk është vetëm zotërimi i një organi, por është karakteristika e përgjithshme dhe thelbësore e personit. Në vend që të themi “kemi një seks femëror dhe mashkullor” do duhej të themi “jemi të ndarë seksualisht”. Kjo na çon ne perfundime […]

Marrëdhënjet dhe vetëbesimi juaj

23/12/2014

Vetëbesimi e ndikon marrëdhënien tuaj dhe marrëdhënia e ndikon vetëbvesimin tuaj gjithashtu. Si ndikon vetëbesimi mardhënjen tuaj? •    Vetëbesimi i ulët ka efekte ngative në mardhënje •    Mund të ju bëj të tërhiqni njerëz negativ në jetën tuaj Nëse ju keni vetëbesim të ultë ju nuk do të jeni në gjendje të lidheni me të […]

Kënaqësia e jetës dhe vetëbesimi

23/12/2014

A jeni i kënaqur me jetën tuaj? Nëse ndiheni që ju keni një qëllim në jetën tuaj dhe se çka bëni çdo ditë ju sjell kënaqësi atëherë ju jeni njeri me fat. A ndiheni që diqka ju mungon nga jeta juaj dhe potenciali juaj është i paplotësuar? Ka mundësi që shumë gjëra mund të jenë […]

Adoleshentët, drita e diellit dhe gjumi

23/12/2014

By JOHN M. GROHOL, PSYD Founder & Editor-in-Chief Dy studime të reja tregojnë rëndësinë e  marrjes së dritës dhe gjumit të mjaftueshëm për adoleshentë. Te ndenjurit zgjuar gjithë natën- dhe mos brengosja për gjumë deri vonë- mund të kthehet për të ju ndjekur më pas për shumë arsye. Lodhja qon në performancë të dobët në […]

Zhvillimi i marrëdhënieve të kënaqshme me moshatarë

23/12/2014

Sipas hulumtimit: 1.    Adoleshentët të cilët nuk zhvillojnë marrëdhënie pozitive me moshatarë janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar probleme si delikuenca, abuzimi i substancave, dhe depresioni (Simmons, R., Conger, R., and Ëu, C., 1992) 2.    Adoleshentët që kanë shokë kanë vet-besim të ngritur, mbështetje emocionale dhe udhëheqje. 3.    69% e vajzave në […]

Marredheniet tek moshatarët

23/12/2014

Pjesa III: Zhvillimi i marrëdhënieve të kënaqshme me moshatarë Sipas hulumtimit:1. Adoleshentët të cilët nuk zhvillojnë marrëdhënie pozitive me moshatarë janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar probleme si delikuenca, abuzimi i substancave, dhe depresioni (Simmons, R., Conger, R., and Ëu, C., 1992)2. Adoleshentët që kanë shokë kanë vet-besim të ngritur, mbështetje emocionale […]

Ndihmë adoleshentëve për të krijuar një vet-imazh pozitiv.

23/12/2014

By ANN NARAGON Pjesa II:  Krijimi i një vet-imazhi pozitiv   Sipas hulumtimit: NDIHMË ADOLESHENTËVE PËR TË KRIJUAR NJË VET-IMAZH POZITIV. Respekti për vetën i matur tek vajzat mes moshës 8-9 ka nxjerr në pah që 60% e vajzave kanë raportuar ndenja pozitive, në krahasim me 67% të djemve (LeCroy & Daley, 2001)  Adoleshentët mes moshës […]

Ndihme adoleshenteve per te krijuar nje imazh trupor

23/12/2014

By ANN NARAGON Pjesa I: Krijimi i një imazhi trupor të pranueshëm   Sipas hulumtimit:   80%  e vajzave të shkollës së mesme raportojnë që janë mbi peshën për të cilën do të ishin më të lumturat (Fisher et al., 1991). Vajzat në adoleshencë të hershme janë tashmë të vetëdijshme për konceptin e dietës. 78% e femrave […]

Tipat e femrave që mashkujt i adhurojnë dhe i shmangen

23/12/2014

A kanë mashkujt një tip ? Tipat e femrave që mashkujt i adhurojnë dhe i shmangen    Për të gjetur një partner që na përputhet, nuk është gjithmonë ë lehtë.  Nëse ju jeni duke u kthyer në skenën e takimit, duke u përpjekur të kuptoni se çfarë mashkuj janë në kërkim, mund të duket e […]

Si të ndalemi së bëri zgjedhje të gabuara të marrëdhënieve ?

23/12/2014

Kimia fillestare është shkëndija që stimulon një marrëdhënie, por ajo shkëndijë jo gjithmonë ndezet për të gjitha arsyet e drejta. Tërheqja është, për shumë nga ne, një mister. Si është e mundur që cilësitë që na shpiejnë neve te një person në vend të parë, më vonë mund të na zmbrapsin fuqishëm dhe të na […]

Lumturia e vërtetë: 3 hapa të thjeshtë të gjeni guxim të jeni vetvetja

23/12/2014

Ne të gjithë kemi shkrepëtima inspirimi. Ndonjëherë ato shfaqen të qeta si përshpërima e natës,  si mendimet e shpejta në dushin e mëngjesit apo si momentet e mëdha “a-ha”!. Pyetja është: A jeni duke i kushtuar mjaftueshëm vëmendje të dhënave që zëri yt i brendshëm po iu dërgon? Si mund të merrni më përshtatshëm udhëzuesin […]

5 Gabimet e komunikimit verbal që ju nuk dëshironi t’i bëni

23/12/2014

–  Nuk është për tu habitur që pasi ne jetojmë në një univers tru-tech i hartuar nga e-mail-a, rrjete sociale, mesazhe të shpejta dhe mesazhet, komunikimi ynë joverbal duket se thotë më shumë se komunikimi ynë verbal. Dhe për shkak të kësaj, në ditët e sotme, njerëzit kanë vështirësi të mëdha të flasin ballë për […]

6 MËNYRAT PËR TË JU MBAJTUR TË QETË

23/12/2014

A jeni ndjerë ndonjëherë i zemëruar dhe nuk keni dashur të flisni më kurrë me ndokënd ngase iu ka lënduar ndjenjat? Është një skenar i përbashkët: dikush thotë dicka që është e egër, na akuzon rëndë ne që kemi bërë dicka gabim, apo në një mënyrë tjetër na bënë ne reaktiv apo difenziv (mbrojtës). Kjo […]

KUSH ËSHTË VAMPIRI EMOCIONAL NË JETËN TËNDE ?

23/12/2014

Sipas shumë studimeve, është konstatuar se një pjesë të madhe tinergjisë suaj e thith një lidhje emocionale. Kjo, sidomos, është vërejtur nëato lidhje që janë më pak të qëndrueshme dhe me më shumë konflikte. Si pasojatë shpeshta të këtyre lidhjeve kemi depresionin, vetëbesim e vetevlerësim të ulët dhe shumë pak dashuri për vete. Në këto […]

Shtatzënia në Adoleshencë

23/12/2014

Shtatzënia adoleshente përcaktohet kur vajzat adoleshente ose të parritura në moshën adekuate për njështatzëni normale (zakonisht brenda moshës 12-19 vjeçare) mbesin me barrë. Ky term me një fjalë i referohet femraveqë nuk kanë arritur moshën e rritur juridike, që ndryshon nëpër vende tëndryshme në botë,për tu bërë më barrë. Zakonisht, ato nuk e planifikojnë  këtë shtatzëni […]

Mos u sillni si një “gëdda”

23/12/2014

       – “unë kurrë nuk do t’a mësoj frangjishten, është shumë e vështirë ”        – “si do të kem mundësi të mësoj si të zgjidhet një ekuacion i tillë ? ”          “A i njihni ndonjë nga deklaratat e mësipërme? Në këtë rast ju keni qenë duke i nënvlerësuar aftësitë tuaja. A e […]

Fobitë

23/12/2014

Shumë shpesh secilit prej nesh i ndodh të frikësohet nga diçka: merimangat, shtrëngata, të shkojmë te dentisti, të hipim në aeroplan e gjëra nga më të ndryshmet. “Frika nga dështimi na motivon të punojmë më shumë, frika nga lëndimet trupore na motivon të largohemi nga situatat në të cilat mund të lëndohemi, frika nga armiqtë […]

Vetë-besimi

23/12/2014

Vetëbesimi është qëndrim me anë të së cilit shprehet pozitivizmi dhe më në sens realizmi i personave që kanë për veten dhe gjërat që u servon jeta në përgjithësi. Të kesh vetëbesim është të kesh kontroll dhe besim në aftësitë e tua reale, në rezultatin e punës tënde, planet dhe dëshirat e tua. Të kesh […]

UNË DHE NE????!!

23/12/2014

UNË DHE NE????!! Shoqëria është një rrjet i marëdhënieve që kërkon që të gjithë të punonjë së bashku në mënyrë që të krijojnë diçka që është e bukur. Por ajo që e bënë një shoqërie dhe më funksionale janë marëdhëniet pozitive, bashkëpunuese dhe të karakterizuara nga respekti i dy anshëm. Në këtë mënyrë secili punon […]

A ËSHTË XHELOZI APO ZILI ?!

23/12/2014

A ËSHTË XHELOZI APO ZILI ?! – Xhelozia është një fjalë që ne shumë shpesh e dëgjojmë apo edhe e përdorim. Ajo është një emocion që zakonisht përmbanë mendime negative, ndjenjë pasigurie e frikë për humbjen e diçkaje me vlerë për ne, qoftë ajo një marrëdhënie miqësore ose dashurie. Por, a e përdorim këtë fjalë […]

Teknikat e relaksimit

23/12/2014

Teknikat e relaksimit Si të relaksohemi? Të ndjehesh keq është mëse e zakonshme në një botë të tillë të globalizuar ku aktivitetet që ke përpara thua se të ngulfasin frymën me dinamikën e tyre që përmbajnë në vete. A ju ka ndodhur që të jeni obliguar të kryeni dhjetra punë gjatë një dite? A jeni […]

DROGAT: HIV/AIDS, Hepatiti B dhe Hepatiti C

23/12/2014

Drogat   HIV/AIDS, Hepatiti B dhe Hepatiti C Sllogani: Edhe nëse je përdorues i saj…!! Kujdesit ndaj shëndetit mos ju ndaj  Pse janë Përdoruesit e Drogave me Shiringë të rrezikuar nga infeksionet HIV, Hepatit B dhe Hepatit C? Përdoruesit e drogave me shiringë shpesh herë  e marrin drogën në grup, duke përdorur gjilpërat, shiringat […]

Unë e respektoj dhe e pranoj vetveten- 1. hapi për një vet-imazh më të mirë

23/12/2014

Nuk krahasohem me të  tjerët në dëmin tim Tringa mendon shumë për veten. Shpesh krahasohet me moshatarët e saj. Për këtë arsye ajo e nënçmon veten, e përjeton veten si më pak të vlefshme dhe të paaftë. Nuk i pëlqen vetvetja, nuk e do veten, mendon se nuk është tërheqëse. Vetë-respektimi do te thotë besimi […]

I parashtroj qëllimet dhe përpiqem që t’i arrijë ato – 2. Hapi për një vet-imazh më të mirë

23/12/2014

I njoh objektivat e mia se çka dëshiroj të arrijë në  jetë dhe i parashtroj qëllimet Pse? Sepse qëllimit tim i kushtoj shumë kohë, vëmendje dhe energji. E di se çfarë dëshiroj të realizoj dhe çfarë dua të bëhem. Qëllimi drejton sjelljet e mia. Qëllimet më ndihmojnë të ndjejë se jeta ime ka kuptim dhe […]

Bashkëpunoj me të tjerët, i pranoj, kam miq 3. Hapi për vet-imazh më të mirë.

23/12/2014

Kam Shokë / Miq / Mikun mund ta lusë për ndihmë por gjithashtu edhe unë jam i gatshëm t’i ndihmoj atij. Nëse kam shokë e ndjej se jam i lidhur me të tjerët, për të më pranuar që jam pjesë e një grupi – klasës, grupit rinorë , klubit, organizatës. Kjo e ngritë vetëbesimin tim, […]

Nuk u shmangem problemeve, mundohem t’i zgjidh ato – 4. Hapi për vet-imazh më të mire

23/12/2014

Zgjidhja e vështirësive është më e suksesshme atëherë kur fokusohemi në problem dhe mundohemi ta tejkalojmë atë. Më pak i suksesshëm është në rastin kur fokusohemi vetëm që të lirojmë stresin emocional, që paraqitet tek problemi. Nëse p.sh. në gjysemvjetorë marrë notë negative, nuk do të bëj asgjë për përmirësimin e sajë duke qarë, duke […]

Mësohem të ballafaqohem me stresin- 5. Hapi për një vet-imazh më të mire

23/12/2014

Çka, gjithçka ndikon në atë, se si e përjetoj stresin: Sa të fuqishme janë ngjarjet, situatat, të cilat më tensionojnë  dhe sa kohë zgjasin; Sa jam person i ndjeshëm; Në çfarë mënyre shikoj ngjarjen, situatën ( optimiste ose pesimiste ); Si janë përvojat e mia, si i kam zgjidhur problemet në të kaluarën; Sa besoj […]

Mendo pozitivisht – 6. Hapi për një vet-imazh më të mire

23/12/2014

Unë vendos si të mendoj Në çdo situatë dhe në çdo problem, në atë që më ndodh mua, unë  vendos si të mendoj. Këtë nuk mund ta ndaloj. Askush nuk mund të mi ndryshojë mendimet e mia. Nuk mund gjithmonë  të ndikoj në to dhe si do t’i  shikoj këto në përgjithësi. Në njerëz, sende, […]

Marrë përgjegjësitë për sjelljet e mia – 7. Hapi për një vet-imazh më të mirë

23/12/2014

Është mirë të dimë: Në çdo moment mund të vendos si të veproj. Unë jam përgjegjës për sjelljet e mia. Vendosi, si të sillem në situata të ndryshme. Nuk mund të zgjedh gjithmonë se çka do të ndodhë me mua, por mund të zgjedh se si ta pranoj këtë situate, se çfarë bëj në situata të […]

Jam i vetëdijshëm se jam njeri i pa përsëritshëm – 8. Hapi për një vet-imazh më të mirë

23/12/2014

Mendoj se sa njerëz ka në botë! Ata janë të racave të ndryshme, kombeve dhe kombësive të mëdha dhe të vogla, të zi dhe të bardhë, agresiv dhe të qetë, preciz dhe sipërfaqësorë, serioz dhe joserioz…Por as një njeri në botë nuk është i ngjashëm me tjetrin! Çdonjëri prej nesh, vetitë personale i ka të […]

Vendos për veten – 9. Hapi për një vet-imazh më të mirë

23/12/2014

Kam të drejtë të them jo Është mirë të di të them jo, atëherë kur dikush kërkon nga unë diçka jo të mirë, të dëmshme, diçka që mund të më kërcënojë. Nuk është e nevojshme të jem aty, kur unë të them jo për diçka që nuk mundem ose të ndihem fajtor për atë. Si […]

Identifikoj, pranoj, dhe shpreh ndjenjat e mia -10. Hapi për një vet-imazh më të mirë

23/12/2014

Pse ndonjëherë është aq vështirë të shpreh ndjenjat e mia në mënyrë të përshtatshme? Ndonjëherë frikësohem tu tregoj të tjerëve se me të nuk pajtohem, ndonjëherë nuk u tregoj se më kanë ofenduar ose hidhëruar. Kam frikë se do të hidhërohen me mua, dhe nuk do të më duan më. Kam të drejtë të tregoj […]

Adoleshenca dhe Puna me të rinjë

15/12/2014

Stadet e zhvillimit njerëzor kanë zgjuar kurreshtjen e shkencëtarëve për të zbuluar dhe hulumtuar mbi ndryshimet që ndodhin nga foshnjëria…

Na përcjellni edhe në: