Ndihme adoleshenteve per te krijuar nje imazh trupor

By ANN NARAGON

Pjesa I: Krijimi i një imazhi trupor të pranueshëm

 

Sipas hulumtimit:

 

    1. 80%  e vajzave të shkollës së mesme raportojnë që janë mbi peshën për të cilën do të ishin më të lumturat (Fisher et al., 1991).
    1. Vajzat në adoleshencë të hershme janë tashmë të vetëdijshme për konceptin e dietës.
    1. 78% e femrave adoleshente (13-19 vjeç) janë të pakënaqura me peshën e tyre (Eisele et al, 1986)
    1. Një imazh trupor negativ është i lidhur pozitivisht me vetëbesim të ulët dhe depresion

 

Këshillat e mëposhtme mund të përdoren për të ndihmuar në adoleshent për të zhvilluar një imazh të pranueshme trupor. Ose, nëse ju jeni një adoleshent, konsideroni pikat e mëposhtme të diskutimit për të fituar një kuptim më të mirë nëse keni një imazh të shëndetshme trupor.

 

Njihni Ndikimin e Medias: Nëse ateroni në tokë pasi të kishit jetuar gjithë jetën tuaj në një planet tjetër dhe mënyra juaj e vetme për të mësuar rreth femrave u arrit me anë të shikuarit  të TV / duke kërkuar nëpër revista, çfarë karakteristika do të atribuonit femrave? A janë femrat thjesht objekte të dëshirës? Si duhet të trajtojnë meshkujt femrat? Cilat mesazhe janë përcjellë përmes medieve në lidhje me femra? Theksoja adoleshentit tuaj që reklamat e revistave janë të dizajnuara për të shitur produktet dhe shpesh ato mund të jenë të dëmshme për  vetë-imazhin e njërit.

 

Ndërgjegjësimi për Matjet joreale: Ju e dini që ju keni parë ato trupat e hollë të ngjitura  në tabela dhe në reklama revistash. A duken këto femra të shëndetshme? Mund të durojnë ato ushtrime fizike, pa  u thyer? A duken të lumtura? Herën tjetër që ju shihni një super modele  të dobët, pyesni adoleshenten tuaj nëse ajo mendon se modelja është i lumtur dhe i kujtoni asaj për çdo gjë që modelja ka sakrifikuar (dmth, lumturinë e saj shëndetin, ushqimin,  marrëdhëniet me familjen, etj) për tu dukur në mënyrën se si ajo është . Thjesht nuk ia vlen!

 

Barazoni Atraktivitetin me Sjelljet: Çfarë është bukuria? Në fillim ju mund të josheni për emëruar karakteristikat fizike të tilla si një trup të hollë, ose lëkurë të pastër, por dil  jashtë asaj që mund të konsiderohet bukuri tradicionale. Bëni një bisedë me adoleshenten dhe ndihmoji për të parë se bukuria vjen nga brenda. Ndihmoni vajzat të barazojnë atraktivitetin me sjelljet dhe të ripërkufizojnë bukurinë si një kombinim i unikes dhe të tipareve të karakterit që vetëm ato zotërojnë.

 

Vlerësoni marrëdhënien tuaj me trupin tuaj: Si ndiheni në lidhje me trupin tuaj? A bëni shpesh deklarata negative në lidhje me trupin tuaj? A obsesionoheni vazhdimisht për atë se si ju dukeni? A keni provuar pothuajse në çdo dietë në trend? Nëse ju keni një imazh negativ trupi dhe ju jeni vazhdimisht duke kritikuar trupin tuaj, shanset janë të mëdha që adoleshentja juaj do të fillojë për të përvetësuar këto ndjenja të njëjta ose do të shfaq veprime të ngjashme. Është e rëndësishme modeloni pranimi të trupit tuaj.

 

Puna e cituar:

 

Eisele, L., Hertsgaard, D., & Light, H. (1986).  Factor related to eating disorders in young adolescent girls.  Adolescence, 21, 283-290.

 

Fisher, M., Schneider, C., & Napolitano, B.  (1991).  Eating attitudes, health-risk behaviors, self-esteem, and anxiety among adolescent females in a suburban high school.  Journal of Adolescent Health, 12, 377-384.

Na përcjellni edhe në: