6 MËNYRAT PËR TË JU MBAJTUR TË QETË

A jeni ndjerë ndonjëherë i zemëruar dhe nuk keni dashur të flisni më kurrë me ndokënd ngase iu ka lënduar ndjenjat? Është një skenar i përbashkët: dikush thotë dicka që është e egër, na akuzon rëndë ne që kemi bërë dicka gabim, apo në një mënyrë tjetër na bënë ne reaktiv apo difenziv (mbrojtës).

Kjo mund të na dërgon ne tek pika ku ne sigurisht nuk duam t’ia dëshirojmë atyre të mirën. Por a na bën ne të mos pëlqyerit e strehimit, hakmarrja, madje edhe urrejtja ndonjëtë mirë apo favor? A na bën kjo me të vërtetë të ndjehemi më mirë në përfundim apo vetëm se na bën më të stresuar?

Është me të vërtetë e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm se cfarë jemi duke ndjerë- të gjithë zemërimin,padrejtësinë dhe aversionin- dhe me të  vërtetë nderin sa të lënduar jemi. Të shtypurit e ndjenjave tona nënkupton që ato ka shumë gjasa që vetëm të dalin përsëri në një pikë, me gjasë kur një situatë e ngjajshme shkakton një përgjigje të ngjajshme.

Emocionet negative mund të thajnë energjinë tonë, vecanërisht kur ne mbahemi tek ato. Ato spërkasin si zjarrë i egër, së shpejti duke e prekur sjelljen dhe qëndrimet tona drejtë të tjerëve , si një cak-mak i vetëm që mund të ndezë një pyll të tërë.

Dhe ato krijojnënjë lidhje emocionale me abuzuesin që i mbanë ndjenjat e tona të gjalla, duke e riluajtur dramën dhe konfliktin përsëri në kokën tonë, duke e arsyetuar sjelljen tonë dhe duke shpërrfillur të të tjerëve. Në proces ne mund të shndërrohemi në një person jo shumë- të – mirë.

Zemërimi,agresiviteti dhe hidhërimi janë si hajnët natën që vjedhin aftësinë tonë për të dashur dhe kujdesur. A është e mundur ta kthejmë atë negativitet përreth dhe qetësoheni ashtu që ne të mund t’i dëshirojmë abuzuesit tonë të mirën, pa një nevojë të domosdoshme ta njohim prap si shok? Kjo mund të tingëllojë absurd dhe sfiduese por mund t’i bëjë vështirësitë e jetës më të tolerushme. Si mund t’a bëjmë ne këtë?

 

  1. Askush nuk dëmton me dije përvec nëse ata janë vetë në dhembje. A e keni vëretjur ndonjëherë si, kur ju jeni në disponim të mirë, është e vështirë për ju të lëndoni apo dëmtoni ndokënd? Ju madje mund të merrni kohën të largoni një insekt nga lavamani. Por nëse ju jeni në stres apo në disponim të keq, mendoni sa lehtë është që thjeshtë të leni poshtë ikjen.
  2. Askush nuk mund të ju lëndoj ju vetëm nëse ju i lejoni ata.Vështirë të besohet, pasi që askush në fakt nuk dëshiron të jetë i lënduar, por është e vërtetë. Kur dikush na lëndon ne, ne padashje jemi duke i lejuar ata të kenë një mbajtje emocionale mbi ne. Në vend,sic thotë shpesh mësuesi shpirtëror Byron Katie: nëse dikush bërtet në ty, lëreni të bërtas, e bënë kjo të lumtur!
  3. Respektoni vetën tuaj mjaftë që ju dëshrioni të ndjeheni mirë.Deb e bëri këtë me baban e saj, i cili ishte një njeri i egër dhe abuziv. Ajo morri vendim që ajo nuk do t’iu përgjigjejatij me negativitet, kështu që ajo e ktheu këtë përrreth brenda vetes dhe vazhdoi t’i dëshironte atij të mirën. Ai vdiq në kohën e fundit dhe Deb ishte në gjendje të ndjehej plotësisht e përfunduar.
  4. Konsideroni si ju  keni mundur të kontribuoni në situatë. Është egjitha shumë e lehtë të bëhet me gisht dhe të fajësohet autori por asnjë vështirësi nuk është e tëra e një anshme. Kështu që parashikoj pjesët tuaja në dialog apo cfarë ju mund të keni bërë për që t’i shtoni benzinë zjarrit. Edhe kur ai ndjehet 100 % i sigurt se ka të drejtë, Ed gjithmonë shikon tek një vështirësi për të parë se cfarë ishte pjesa e tij në të.
  5. Përhape mirësinë.Kjo nuk do të thotë që ju jeni si një udhëz që lejon njerëzit e tjerë të shkelin përmbi ty derisa ju vetëm shtriheni aty dhe e pranoni atë. Por kjo nënkupton që të lejoni ta largoni negativitetin më shpejt se që keni bërë më parë, sado sfiduese që mund të jetë, duke e zëvendësuar këtë me mëshirë. Si një gocë deti që mund të mos e pëlqej atë kokërr irrituese të rërës në lëvozhgë të saj, prap arrin t’a transformoj irritimin në një perlë të bukurdhe të cmuar.
  6. Meditoni.Medititmi e largon nxehtësinë nga gjërat dhe ju ndihmon ju të qetësoheni,në mënyrë që ju të mos mbi reagoni. Një praktikë ditore që ne e përdorim është ku ne fokusohemi në një person me të cilin ne mund të kemi vështirësi apo ai është duke pasur vështirësime ne. Ne i mbajmë ata në zemrat tona dhe themi: Të jeni ju mirë! Të jeni ju të lumtur! Të shkojnë të gjitha  gjërat mirë për ty!

Referencat

Marur nga : http://www.huffingtonpost.com/ed-and-deb-shapiro/6-cool-things-we-can-do-w_b_812730.html?ref            =fb=&src=sp

Na përcjellni edhe në: